Icon depicting calendar

Boka
tid

Cert. Friskvårdsterapeut för hund

KURSSTART SEPTEMBER 2015!

Maila för intresseanmälan!

annahundkuranten@gmail.com

DIPLOM:
Diplom erhålls som  Cert. Friskvårdskonsulent och dipl. hundmassör/friskvårdsterapeut, vid godkänd skiftlig och praktisk tentamen, godkänd praktikhund samt 125 praktiktimmar massage

Vid icke godkänd tentamen kan kursen fortfarande fullföljas och omtenta för diplomering är möjlig.

OBSERVERA ALLTSÅ ATT DU UNDER DENNA UTBILDNING ERHÅLLER 2 ST DIPLOM, BÅDE SOM DIPLOMERAD FRISKVÅRDSTERAPEUT/KONSULENT SAMT SOM HUNDMASSÖR!

 

Dipl. Friskvårdskonsulent för hund

En gedigen yrkesutbildning för dig som vill satsa på att arbeta med hund och friskvård!

Friskvårdskonulentutbildningen startades 2002 och har nu fått ett tillägg i namnet som Friskvårdsterapeut/konsulent. Detta för att utbildningen har breddats och numer inriktar sig ytterligare på att kunna arbeta mer terapeutiskt än tidigare.Utbildingen har också minskat antalet deltagare, vilket gör att varje elev får mer utrymme, vilket är av oerhört stor vikt ffa vid de praktiska momenten! Max antal deltagare är 10 st, vilket bidrar till en effektivare inlärning!
Denna utbildning har till skillnad från många ett stort fokus på praktiskt arbete, alltså att man lär sig att använda sina händer för att både undersöka och behandla hunden på korrekt sätt.
Det är viktigt att ha i åtanke när man ska göra sitt val av utbildning, att man klartgjort för sig själv inom vilket område man önskar arbeta. Vill man arbeta med hund på ett brett och omfattande sätt, utan att ha ett medicinskt ansvar är detta en utmärkt utbildning! Det är också en utmärkt vidarutbildning inom hundför den som redan har en medicinsk utbildning i botten, alternativt för en väldigt intresserad djurägare eller instruktör som vill bredda sina kunskaper om hund och dess anatomiska värld och friskvård!

Om man däremot önskar arbeta medicinskt och ansvara för rehabilitering, bör man utbilda sig till Leg. Fysioterapeut (tidigare Leg. sjukgymnast) för människa där man kan erhålla en legitimation och sedan läsa vidare på den veterinärmedicinska inriktning som nu finns för legitimerade fysioterapeuter. Man kan då erhålla en legitimation hos Jordbruksverket.
Det är många som hör av sig och frågar om det finns någon motvarande utbildning där man direkt kan "bli sjukgymnast/fysioterapeut" enbart på djur och det finns dessvärre INTE.
Att bli medicinskt utbildad krävs en flerårig utbildning, så tyvärr går det aldrig att jämställa en kort/distansutbildning med medicinska studier på universitet. Det innebär ett stort ansvar och medicinskt kunnande att rehabilitera både människa och djur. Denna kunskap är omöjlig att inhämta på få dagars utbildning. Det är av mycket stor vikt för både djurägare och den som ansvarar för en individs rehabiltiering att detta inte förbises, då det kan medföra konsekvenser för alla parter.

Kursansvarig: Anna Nähl, leg.sjukgymnast, Av Jordbruksverket Godkänd för Arbete inom djurens hälso- och sjukvård

Hemsida: www.hundkuranten.se

Kurslokal: Hundkuranten, Arninge (Täby)

 

Kursbeskrivning

Friskvård är ett känt begrepp för de flesta. Många ägnar sig åt olika typer av egenvård t ex träning, massage - för att förbli friska. Att vara frisk betyder att vara vid hälsa. Inte sjuk, fräsch, väl bibehållen och hälsosam är ytterligare några väl beskrivande ord för ett friskt tillstånd. Friskvård är en självklarhet för oss människor och yrket friskvårdskonsulent finns sedan länge på humansidan. Varför skulle våra fyrbenta vänner få sämre förutsättningar, för att de inte "bara" har två ben?

Tyvärr saknas många gånger den kunskap som krävs för att hålla sig frisk.

Genom att bistå med god kunskap, kan man vara till stor nytta som Friskvårdsterapeut/konsulent För Hund. Man erbjuder hunden vård för att förbli frisk, innan ohälsa uppstår. En hund kan inte ge sig själv "egenvård", inte heller undvika risker eller bestämma över sitt liv. Som friskvårdskonsulent ska du kunna guida hund och hundägare till ett friskare liv. Det finns också en stor mängd hundar/patineter som har genomgått rehabilitering men som behöver fortsätta och friskvårdas, såsom hundar med HD, artros etc. 
Du ska kunna hjälpa till att lösa problem på både fysisk och mental nivå.

Behovet av denna yrkesgrupp är stort och den ökade problematiken hos våra hundar följer samma utveckling som hos oss människor.

Som friskvårdsterapeut/konsulent får du en gedigen utbildning där du ffa får praktiska verktyg att kunna arbeta med hundar.
Du lär dig att göra rörelseanalyser, lägga upp träningsmodeller samt driva kurser med inriktning på fysisk träning och friskvård. Du ska även kunna hålla föreläsningar samt arbeta praktiskt med mental hälsa, beteende- och stressrelaterade besvär samt grundläggande raskunskap.

Att arbeta som friskvårdsterapeut innebär även att man måste kunna arbeta tillsammans med djurägaren. Därför ingår pedagogik i utbildningen.
Kursen vänder sig till dig som vill arbeta professionellt med hund. Du kan bli anlitad av olika klubbar, privatpersoner, organisationer eller driva ett eget företag med kombinerad verksamhet.

Om du har en medicinsk utbildning inom t ex humanvård, är detta en bra kompletterande utbildning. Utbildningen ger dig även en god grund för att kunna läsa vidare inom rehabilitering av hund. För dig som är instruktör är utbildningen ett utmärkt sätt att bredda din kompetens.

Följande ämnen ingår i kursen.

Grundläggande anatomi

Grundläggande fysiologi

Smärtfysiologi

Rörelseanalys

Funktionsanalys

Palpation

Sjukdomslära

Skador och skaderisker
Hundens mentalitet och beteende
Stress
Fysisk träning/träningslära
Undersökningsmetoder
Grundläggande sjukdomslära i rörelseapparaten; - veterinärmedicinskt och sjukgymnastiskt perspektiv
Behandlingsmetodik
Massage/stretching
Kroppskännedom/hund
Inlärningsmetodik och belöningssystem
Grundläggande behandlingprinciper:
Laser, elektroterpi, muskelbalansering, triggerpunkt/stresspunktsbehandling, mobilisering etc.
Grundläggande foderlära 
Grundläggande akutsjukvård
Grundläggande tandvård
Grundläggande om Ayurveda för hund
Pedagogik

 

 

Föreläsare

Anna Nähl:
Leg. Sjukgymnast, Av Jordbruksverket Godkänd för Arbete Inom Djurens Hälso- och sjukvård, specialiserad på led och muskelrelaterade problem inom rehabilitering hos hund samt idrottsmedicin, dipl. hundfysioterapeut, massageterapeut; människa & hund samt aerobics instruktör. 
Författare till böckerna Hundmassage & Stretching, låt tassarna vila & Fysträning för hund samt Rehabilitering för hund
 

Eva Sahlén
leg. veterinär, Chefsveterinär Vallentuna Djurklinik

Ewa Bergfast:
Auktoriserad instruktör med specialinriktning inom hundetologi och mentalitet. Lärare i hundtjänst.

Thomas Gutenlöv
Hundförare- polisen, instruktör, mentalbeskrivare

 

TOTALT ANTAR TIMMAR: 140
ANTAL PRAKTIKTIMMAR: 125
PLUS ETT PROJEKTARBETE - BERÄKNAD TIDSÅTGÅNG CA 15 TIMMAR

Avgift & Anmälan

Kursavgift: 49 500 kr.
Fika ingår i kursavgiften samt följande litteratur:
- Boken: Hundmassage och stretching –"låt tassarna      vila"/digitalt
- Fysträning/digitalt
-  Boken: Rehabilitering för hund

Lunch kan medtagas (kök finns på plats), alternativt finns flera matställen i närheten. Goda rastningsmöjligheter för hund finns i närheten.

Anmälningsavgift, betalas för bindande anmälan:
5 000 kr, FAKTURA SKICKAS UT!
MAILA ANMÄLAN MED SAMTLIGA NAMN OCH ADRESSUPPGIFTER. DU FÅR BEKRÄFTELSE PÅ ATT DU ERHÅLLIT PLATS I SAMBAND MED FAKTURAN PÅ ANMÄLNINGSAVGIFTEN.
Resterande belopp 44 500 kr betalas senast två veckor före kursstart. Faktura skickas ut en månad innan kursstart. Delbetalning kan i vissa fall erhållas, maila då en förfrågan, för vidare informaton ang. dessa villkor.

För information om boende och kommunikation rekommenderas:
STF Vandrarhem Vaxholm/Bogesunds slottsvandrarhem, alternativt googla på hotell i Täby, Vallentuna eller Vaxholm.
Buss/tåg: reseplanerare.sl.se