Icon depicting calendar

Boka
tid

Nellie - Korsbandsskada

I december 2002 var Nellie ute i skogen med sin husse och gjorde det hon älskar mest i livet (förutom mat). Hon racade runt och busade och lekte kurragömma. Plötsligt skrek hon till och började halta på vänster bak. Vi trodde att det var en rejäl sträckning och beslöt oss för en vilotid på 2 veckor. Nellie slutatde halta, men när vi började motionera henne med längre promenader igen så började hon halta igen.

Vi ringde veterinären och efter veterinärbesök konstaderades att korsbandet var av. Efter ytterligare några veckor fick vi tid för operation. Nellie hade då varit stilla i ca 2 månader och hade nästan inga muskler kvar i sitt ben.

Jag träffade Anna och Ewa på Älvsjömässan och fick genast ett gott förtroende för dem. Efter besök hos Anna fick Nellie en rehabiliteringsplan att följa som innebar behandling av muskler och träning. Nellie började simma 3 ggr / vecka och efter idogt tränande visade Nellie snart resultat och blev starkare och starkare. I april 2003 var Nellie så stark igen att vi vågade släppa henne lös igen.

Tyvärr hade hon sån otur att korsbandet på andra benet också gick av, vilket tydligen inte är så ovanligt. Det blev operation igen. Den här gången simmade Nellie ända fram till operationen och hade endast simuppehåll under de 10 dagarna som stygnen fortfarande var kvar. Tack vare simningen är Nellie idag (augusti 2003) nästan helt tillbaks i sitt ursprungliga skick. Rehabiliteringen efter andra operationen har gått över förväntan tack vare en riktigt upplagd rehabilitering med simning och kombinerad landträning (ett speciellt träningsprogram).

Idag är vi åter ute och går promenader i skogen, med koppel dock - än så länge - till Nellies förtret. Nellie är busigare än på länge och tycker nog själv att hon är helt bra, men det blir nog koppel ett par månader till. Min förhoppning är att Nellie finns kvar i mitt liv många år till och tack vare simingen är hon nog det.

Idag lever hon som glad pensionär från tävlingslydnaden, som matte envisats traggla med, och ägnar sig mest åt favoritsysslor som skogspromenader, godissök och en och annan vaktning av lydnadsplan där "lillasyster" (en liten tollare) numera grillas av matte.

Anna Bergwall och Nellie