Icon depicting calendar

Boka
tid

Beauty - Patellaluxation

- Bara hon inte behöver simma för det kan hon inte.
Men jodå det skulle hon, berättade kvinnan på golvet. Och det skulle gå bra för Beauty skulle ju ha flytväst.

I mitt inre såg jag min lilla vovve sjunka för det spelade ju ingen roll hur mycket jag och min pojkvän Thomas hade försökt att få henne att gå i sjöar och hav. Hon gick aldrig i längre än till en bit upp på magen sedan tvärvände hon och sprang upp. Däremot att stå och gnaga på en stock som låg i vattenbrynet var rena paradiset.

Beauty sjönk
Jag fick numret till Hundkuranten där Beauty skulle simma och talade med Anna Holmgren som skulle ta hand om hennes rehabilitering efter knäoperationen.

Veterinären hade karvat ur knäskålen på Beauty och nu skulle vi få henne att gå igen på alla fyra. Vi inhandlade en hundsele på sjukgymnastens inrådan eftersom det skulle underlätta för Beauty och vi började med fem minuters promenader i rullatortakt. Dessa blev tio minuter i massiv kyla, tillsammans med stretching och massage.

Beauty simmade och hon sjönk som jag hade förväntat mig fastän hon hade flytväst. Så Beautys simpersonal Ewa och Janne Bergfast fick stå framåtböjda och hålla henne under magen.

Var något fel?
Beauty gick inte på alla fyra. Det spelade ingen roll vad vi gjorde. Anna Holmgren, jag och Thomas band upp ett av frambenen för att tvinga ner bakbenet, men nej. Hon drog ner benet och när vi band upp det hårdare hoppade hon på två och ramlade.

Beauty fortsatte att hoppa på sina tre ben och var rätt nöjd med livet. Men det var inte jag och Thomas, vi började bli rejält oroade. För hon borde redan ha börjat gå på sitt fjärde ben för länge sedan. Nu började frågorna hopa sig i huvudet. Vad var fel?

Spåret
Men så en dag så fick Beauty upp ett spår, in i djupsnön på alla fyra och jag lovar er att jag pulsade efter så glatt med i mina icke anpassade kläder. Ibland glömde hon bort sitt bakben och jag fick då påminna henne genom att hejda henne och sätta ner benet igen.

Nu satte rehabiliteringen i gång på allvar. Den dagliga massagen, stretchen, promenaderna och tredagar i veckan simmet var bara början. Under Anna Holmgrens bevakning och guidning började trappträning, backträning i sandtaget i Jordbron, cirkelträning, slalomgång och promenader i skog för att följas av träning som ökade i belastning.

Vi började jogga två gånger i veckan, balanserade dagligen på stenar och stockar för att träna muskler som stabiliserar benet och lockade Beauty att springa upp för sandtagets backar två gånger i veckan. Det var massor med arbete, alla dagar i veckan, rehabiliteringen fick planeras in i ett schema för att hinnas med.

Beauty simmar i skrivandet stund sin snart sin 80:de simtur och det är för henne en vardaglig syssla som vi har valt att fortsätta med fast hon är färdig rehabiliterad. Hon sjunker fortfarande dock endast utan flytväst.

Matte Cecilia Persson